info(eta)draudimas.com
Gydytojų aplaidumu padarytos žalos atlyginimo institutas
2018.08.18

Tadas Klimas, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės instituto direktorius

Patricia Kuszler, JAV Vašingtono universiteto teisės fakulteto prodekanė

Šaltinis: International Journal of Baltic Law (International Journal of Baltic Law), issue: 2 / 2004, pages: 114, on www.ceeol.com.

Visuomet buvo galima patraukti mediką į teismą tam, kad jis atlygintų žalą padarytą pacientui neteisėtais, aplaidžiais veiksmais. 1964 metų LR Civilinio kodekso straipsnis yra praktiškai identiškas ir Prancūzijos, ir Kanados provincijos Kvebeko, ir kai kuriuose kituose kontinentinės teisės kodeksuose esantiems straipsniams dėl žalos atlyginimo. Tai,
kad Lietuvoje to nebuvo daroma, ir tai, kad tik dabar pradedama daryti, byloja apie jos visuomeninę struktūrą ir vystymąsi.

Šiuo straipsniu norime panagrinėti keletą klausimų, pateikti palyginimus, ir tokiu būdu, galbūt, prisidėti prie minėto proceso. Pirmiausia norime panagrinėti, ką iš tiesų reiškia galimybė išieškoti kompensaciją už padarytus neteisėtus, aplaidžius mediko veiksmus, – tiek teisine, tiek ekonomine bei visuomenine prasme. Ar tai priverčia, ar bent paskatina medikus elgtis atsakingiau? Ar tai tarnauja teisingumui, t.y. bent suteikia galimybę nukentėjusiesiems reikalauti teisingumo? Ar tai tikrai pakelia medikų suteikiamų paslaugų kokybės lygį ? Šie klausimai lietuviškoje literatūroje praktiškai nėra nagrinėti. Straipsnis pateikia tik įvadinę informaciją apie šias problemas, tačiau tikimės, kad tai bus naudinga.

Straipsnyje daugiausia remiamės Jungtinių Amerikos Valstijų patirtimi. Pristatome gydytojų aplaidumu padarytos žalos atlyginimo instituto istoriją šioje valstybėje. Palyginimui pristatome situacijos, aprašytos Lietuvos spaudoje, analizę, nagrinėdami ją pagal JAV naudojamą teisiniu modelį.

Plačiau galima perskaityti čia: Gydytojų aplaidumu padarytos žalos atlyginimo institutas

Jus taip pat gali dominti

Grįžti į tinklaraštį

Kas žinotina apie investicinį gyvybės draudimą?

2018.08.18
Skaityti daugiau

Vartotojų lojalumas: pakeitimo elgsenos formavimosi modelis

2018.08.18
Skaityti daugiau

Turto vertinimo apdraudimo tikslu metodologijos pagrindai – vertės ir žalos teorinės sampratos aspektai

2018.08.18
Skaityti daugiau