info(eta)draudimas.com
Pasėlių draudimo sistemos Europos Sąjungoje
2018.08.18

Šaltinis: Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Pasaulyje vis dažniau įvyksta stichinės gamtos nelaimės, kurias lemia klimato kaita. Dažniausiai dėl to ūkininkai patiria didelius nuostolius, kuriuos vieniems sunku įveikti. Šiais atvejais gali padėti žemės ūkio draudimo sistema. Pasaulyje egzistuoja trys draudimo sistemos: privati, privati–valstybinė ir valstybinė.
Draudimo žemės ūkyje idėja kilo Prancūzijoje 1750 metais, kai grupė ūkininkų susibūrė į asociaciją, teikiančią savitarpio pagalbą pasėlių draudimui. Nuo to laiko daugelyje šalių veikia įvairios žemės ūkio draudimo sistemos, iš kurių viena labiausiai paplitusių – pasėlių draudimas. Pasaulyje pasėlių draudimo įmokos sudaro apie 70 proc. visų draudimo įmokų ir tai yra svarbiausias draudimo žemės ūkio sektoriuje produktas.
Auganti konkurencija ir modernios technologijos paspartino modernizaciją ir specializaciją žemės ūkyje. Europos Sąjungos (ES) Bendroji žemės ūkio politika (BŽŪP) pamažu atsisako ilgai taikytų paramos žemės ūkiui formų. Dėl šių priežasčių sparčiai didėja finansinė, gamybos ir rinkos rizika žemės ūkio sektoriuje, todėl šiuo metu daugelyje šalių vyksta diskusijos ir ryškėja naujos žemės ūkio draudimo tendencijos.
Daugelio Europos Sąjungos senbuvių šalių privačios draudimo kompanijos siūlo tik draudimo nuo krušos paslaugas, kai kur dar ir nuo šalnų bei audrų. Yra šalių, kuriose žemės ūkio sektorius iš viso nedraudžiamas.
Tai, kad Europos Sąjungoje žemės ūkio produktų rinka nėra liberalizuota, lemia, kad čia neįmanoma įgyvendinti visas rizikos rūšis apimančio privataus draudimo. Privačios pasėlių draudimo sistemos efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo apsidraudusių šios rūšies draudimu ūkininkų skaičiaus.
Jei besidraudžiančiųjų yra mažai, privati draudimo sistema tampa per daug rizikinga. Šiuo atveju reikalinga valstybės parama. Yra trys dažniausia taikomos valstybės pagalbos formos: draudimo įmokų kompensacijos, draudimo garantijos ir perdraudimas. Vienintelė šiuo metu galima ir įgyvendinama draudimo sistema – tai partnerystė tarp ūkininkų, privačių draudimo kompanijų ir valstybės.

Plačiau galima perskaityti čia: Pasėlių draudimo sistemos Europos Sąjungoje

Jus taip pat gali dominti

Grįžti į tinklaraštį

Lietuvos ne gyvybės draudimo rinkos paklausą ir pasiūlą sąlygojantys veiksniai

2018.08.18
Skaityti daugiau

Sveikatos draudimas Lietuvoje

2018.08.18
Skaityti daugiau

Išgąsdinti nuostolių draudikai siekia permainų

2018.08.18
Skaityti daugiau